Thursday, March 28, 2013

Fırında Mantarlı Pilav Yapımı O_o


Başlığı görünce şaşırmış olabilirsiniz. (Çünkü ben hala şaşkınlığımı üzerimden atamadım!) Malum benim mutfakla aram ancak bir -yiyici- olarak iyidir. Lakin tek başıma yaşamamın 2. yıldönümüne yaklaştığım şu günlerle ev yemeği için annemlere taşınmaktansa -ne kadar kötü olabilir ki? diyerekten mutfağa da girdim. Fırında mantarlı pilav yaptım. Ben yapabildiysem herkesler yapabilir diyerekten tarifi yazayım bari dedim. Kendimi atomu parçalamış gibi falan hissediyorum. Mutluyum-guruluyum-ve 500 gr daha şişkoyum! Gelelim tarife...

Malzemeler:

1 bardak ayıklanmış pirinç
Yarım kilo dağ mantarı (klasik mantar da olur)
Kaşar peyniri
Tereyağ (veya zeytinyağı)
Dereotu
Tuz-Karabiber

Yapılışı:
  • Pirinçleri ayıkladıktan sonra kaynar su dolu bir kasede en az 15 dk dinlenmeye bırakın,
  • Mantarları yıkayın ve doğrayın,
  • Tencereyi orta büyüklükteki ocağa koyun ve altını açın,
  • Tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı (ben çok az zeytinyağı da ekliyorum) koyup kızdırın,
  • Doğradığınız mantarları yağa ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırın. Bir süre sonra mantarlar suyunu salacak.
  • Mantarlar suyunu çekince süzdüğünüz pirinçleri ekleyin,
  • Tahta kaşıkla 3 dk kadar karıştırıp pirinçlerin de kavrulmasını sağlayın. (Pirinçler şeffaf bir hale gelmeli)
  • Tencereye pirinçleri çok az aşacak kadar kaynar su koyun (tariflerde 1 bardak pirince 1.5 bardak su gibi ifadeler kullanıyorlar ama ben göz kararı yapıyorum) ve tuzunu ekleyin. (Su yerine tavuk suyu kullanabilir veya bulyon ekleyebilirsiniz)
  • Su fokurdayınca (kaynayınca-göbek atmaya başlayınca:) kapağını kapatın ve ateşi kısığa getirin,
  • Pilavı suyunu çekilene kadar pişirin.(Çok kuru olmamasına dikkat edin. Hafif nemli olmalı ki fırına girdiğinde kupkuru olmasın)
  • Tencerenin altını kapattıktan sonra üzerine yıkadığınız dereotunu ekleyin, karabiber serpin ve karıştırın.
  • Pilavınızı borcama veya güveç kaselerine boşaltın.
  • Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini, pilavın tüm yüzeyini örtecek şekilde dökün.
  • Önceden 200 C'de ısıtılımış fırında kaşarlar eriyene ve pembe bir renk alana kadar pişirin.
Afiyet olsun :)

0 comments:

Post a Comment