Başlığı görünce şaşırmış olabilirsiniz. (Çünkü ben hala şaşkınlığımı üzerimden atamadım!) Malum benim mutfakla aram ancak bir -yiyici- olarak iyidir. Lakin tek başıma yaşamamın 2. yıldönümüne yaklaştığım şu günlerle ev yemeği için annemlere taşınmaktansa -ne kadar kötü olabilir ki? diyerekten mutfağa da girdim. Fırında mantarlı pilav yaptım. Ben yapabildiysem herkesler yapabilir diyerekten tarifi yazayım bari dedim. Kendimi atomu parçalamış gibi falan hissediyorum. Mutluyum-guruluyum-ve 500 gr daha şişkoyum! Gelelim tarife...
Malzemeler:
1 bardak ayıklanmış pirinç
Yarım kilo dağ mantarı (klasik mantar da olur)
Kaşar peyniri
Tereyağ (veya zeytinyağı)
Dereotu
Tuz-Karabiber
Yapılışı:
- Pirinçleri ayıkladıktan sonra kaynar su dolu bir kasede en az 15 dk dinlenmeye bırakın,
- Mantarları yıkayın ve doğrayın,
- Tencereyi orta büyüklükteki ocağa koyun ve altını açın,
- Tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı (ben çok az zeytinyağı da ekliyorum) koyup kızdırın,
- Doğradığınız mantarları yağa ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırın. Bir süre sonra mantarlar suyunu salacak.
- Mantarlar suyunu çekince süzdüğünüz pirinçleri ekleyin,
- Tahta kaşıkla 3 dk kadar karıştırıp pirinçlerin de kavrulmasını sağlayın. (Pirinçler şeffaf bir hale gelmeli)
- Tencereye pirinçleri çok az aşacak kadar kaynar su koyun (tariflerde 1 bardak pirince 1.5 bardak su gibi ifadeler kullanıyorlar ama ben göz kararı yapıyorum) ve tuzunu ekleyin. (Su yerine tavuk suyu kullanabilir veya bulyon ekleyebilirsiniz)
- Su fokurdayınca (kaynayınca-göbek atmaya başlayınca:) kapağını kapatın ve ateşi kısığa getirin,
- Pilavı suyunu çekilene kadar pişirin.(Çok kuru olmamasına dikkat edin. Hafif nemli olmalı ki fırına girdiğinde kupkuru olmasın)
- Tencerenin altını kapattıktan sonra üzerine yıkadığınız dereotunu ekleyin, karabiber serpin ve karıştırın.
- Pilavınızı borcama veya güveç kaselerine boşaltın.
- Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini, pilavın tüm yüzeyini örtecek şekilde dökün.
- Önceden 200 C'de ısıtılımış fırında kaşarlar eriyene ve pembe bir renk alana kadar pişirin.
Afiyet olsun :)
0 comments:
Post a Comment